9.10.13

Aire i aigua / Aire y água / Ar e água

Connectem dues xeringues amb un tub transparent, estant una d'elles amb l'èmbol totalment ficat cap a dintre i l'altra amb l'èmbol més cap a fora. Quan pressionem l'èmbol que està més sortit, observem que l'altre èmbol es mou per deixar espai a l'interior de la xeringa. ¡I és que l'aire també ocupa espai!

Conectamos dos jeringas con un tubo transparente, estando una de ellas con el émbolo totalmente metido hacia dentro y la otra con el émbolo más hacia fuera. Cuando presionamos el émbolo que está más salido, observamos que el otro émbolo se mueve para dejar espacio en el interior de la jeringa. ¡Y es que el aire también ocupa espacio!

Ligámos duas seringas com um tubo transparente, estando uma delas com o êmbolo totalmente metido para dentro e a outra com o êmbolo mais para fora. Quando pressionamos o êmbolo que está mais saído, observamos que o outro êmbolo se mexe para deixar espaço no interior da seringa. É que o ar também ocupa espaço!


Ara ho provem amb aigua i sense els èmbols. Com que els dos cilindres segueixen comunicant entre si, quan aixequem un o altre, verifiquem que l'aigua es distribueix fins que els tubs en tinguin el mateix nivell. ¡És la teoria dels vasos comunicants!

Ahora lo probamos con agua y sin los émbolos. Como los dos cilindros siguen comunicando entre sí, cuando levantamos uno u otro, verificamos que el agua se distribuye hasta que los tubos tengan el mismo nivel. ¡Es la teoría de los vasos comunicantes!

Agora experimentamos com água e sem os êmbolos. Como os dois cilindros continuam a comunicar entre si, quando levantamos um ou o outro, verificamos que a água se distribui até que os tubos tenham o mesmo nivel. É a teoria dos vasos comunicantes!

2 comentaris:

  1. Genial! Quina idea més senzilla i més interessant. Visualitzar els processos és fascinant. M'ho apunto! Una abraçada

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Sí, dues xeringues i una sonda. I els encanta provar, i provar... Una abraçada!

      Suprimeix